ŽELITE SMRŠAVITI, A BOJITE SE MIŠIĆA?!

ŽELITE SMRŠAVITI, A BOJITE SE MIŠIĆA?!

 

Bez sumnje ste sigurno čule mnoge horor priče: dizanje utega čini žene glomaznima, opasno je, loše je za zglobove, jednom kada imaš mišiće, ne smiješ prestati dizati utege inače će ti se svi mišići pretvoriti u salo itd. Sve su to gluposti i spadaju u predrasude koje mnoge žene drže podalje od utega i dokazanih prednosti koje ono sa sobom donosi, a to je ni više ni manje nego zdravo, snažno i utegnuto tijelo!

Evo nekoliko razloga zašto dizanje utega i trening s otporom omogućuju top figuru:

1. Efektivnije korištenje sala za energiju – najbolje topi masti

Trening s utezima povećava sposobnost tijela da troši masti za vrijeme i poslije vježbanja. Nakon intenzivnog treninga s utezima, tijelo i dalje nastavlja oksidaciju masti u satima i čak danima koji slijede (EPOC – excess post-exercise oxygen consumption) što uzrokuje veću kalorijsku potrošnju i ubrzanje metabolizma općenito.

2. Veća količina mišića = veća kalorijska potrošnja

Kako povećavaš snagu, tako povećavaš i količinu mišićnog tkiva. Sa većom količinom mišićnog tkiva, u odnosu na masno tkivo, tvoje tijelo je sve učinkovitije u iskorištavanju kalorija, jer mora koristiti  više energije za svaku pojedinu mišićnu kontrakciju da bi se pokrenulo i održavalo, čak i za vrijeme mirovanja. Što više mišićnih kontrakcija tokom dana učiniš, više kalorija potrošiš. Računa se sve, od treptaja oka do teškog čučnja. Osim toga, jako je teško prenabildati se. Žensko tijelo proizvodi svega 5 do 10 % testosterona kojeg proizvode muškarci, čime je mišićni rast u startu ograničen u usporedbi sa muškarcima, te prirodnim putem ne možeš premašiti okvire ženstvenosti.

3. Oblikovanje tijela

Jaki trening izdržljivosti (cardio) može pomoći u skidanju kilograma, no ti se kilogrami sastoje od masnog i od mišićnog tkiva. Ako gubiš i mast i mišiće, gubiš i obline te usporavaš metabolizam. Trening s utezima pomaže stvoriti obline i zadržati ih, a samim time i ubrzava metabolizam. Što više tvoje ukupne težine tijela dolazi od mišićnog tkiva, to ćeš biti manja. Uobičajeno je da treningom s utezima težina tijela ode gore, ali se zato smanji konfekcijski broj odjeće, a tijelo poprimi (i zadrži!) željeni oblik.

4. Kvaliteta sna i povećana razina energije tokom dana, te kontrola stresa

Trening s utezima pospješuje kvalitetu sna, pomaže u sposobnosti da zaspiš brže, da spavaš čvršće i bez buđenja tokom noći, te povećava potrošnju energije čak i satima nakon treninga. Istraživanja su pokazala da kronično povećanje u potrošnji energije pa čak i nakon manjeg treninga s utezima pozitivno utječe na ravnotežu energije tokom dana i oksidaciju masti. Probajte umjesto šalice kave u rano poslijepodne, radije odraditi par dobrih serija utezima – noću ćete spavati snom pravednika. Oni koji redovito vježbaju s utezima bolje se nose sa stresnim situacijama, a osim toga povećavaju se kognitivne i memorijske sposobnosti.

5. Zdravlje srca i  kostiju

Dokazano je da se dizanjem utega smanjuje rizik od srčanih bolesti, jer se smanjuju faktori za razvoj srčanih bolesti kao što su: veliki opseg struka, visoki trigliceridi, povišeni krvni tlak, povišene razine glukoze u krvi. Starenjem gubimo na mišićnom i koštanom tkivu. Posebno rizična skupina za osteoporozu su žene u postmenopauzi jer tijelo više ne luči estrogen. Trening s utezima dokazano povećava gustoću kostiju te smanjuje rizik od gubitka koštanog tkiva.

6. Bolja izvedba u sportovima izdržljivosti

Jači mišići znače bolju izvedbu. Točka. Tvoje  tijelo će biti u boljoj mogućnosti poduprijeti težinu tijela i zadržati idealnu formu tijekom treninga izdržljivosti (npr. trčanje). Osim toga, tvoje  ruke i noge će biti snažnije te će moći proizvesti veću silu/brzinu. Obzirom da trening s utezima povećava broj i veličinu mišićnih vlakana koji su odgovorni za potrošnju kalorija tokom izvođenja vježbe, trening s utezima će zapravo omogućiti da povećaš  potrošnju kalorija za vrijeme cardio vježbi.

7. Uklanjanje bolova u zglobovima i povećanje fleksibilnosti

Pravilan trening s utezima je rješenje za probleme sa zglobovima. Jači mišić bolje drži i podupire zglob na pravom mjestu. Trening s utezima koji se izvodi u punom rasponu pokreta, povećava fleksibilnost tijela kao i klasičan program statičnog istezanja.  

8. Jača mentalna snaga

Snaga općenito ima nevjerojatnu mogućnost primjene u svim područjima života, bilo u teretani bilo van nje. Kako se stalno prisiljavaš izvesti stvari koje su se činile nemogućima, samopouzdanje i moć mentalnog fokusa raste.

 

 

Share this post