Glutamin – kraljevska aminokiselina

Glutamin – kraljevska aminokiselina

Kako to da se Glutamin naziva kraljevskom aminokiselinom?

Glutamin je neesencijalna aminokiselina, što znači da je tijelo može proizvesti samo. Naravno, u stanju stresa, užurbanosti i opterećenja (bilo opterećenja od treninga ili rada) količine koje je tijelo u stanju samo proizvesti nisu dovoljne.

Glutamin čini 60% svih slobodnih aminokiselina u tijelu i nalazi se u mišićima i probavnom sustavu a stvara se od gotovo svih proteina koje konzumiramo.

Bitnu ulogu ima u zdravlju probavnog sustava u kojem spriječava nastanak propusnih crijeva-bitan je čimbenik u metabolizmu epitelnih stanica tankog crijeva.

Preporuča se nakon operacija, uslijed raznih infekcija i bolesti tj.u svim slučajevima u kojima je potrebno potaknuti imunosni sustav da radi bolje i brže. Razlog tome je što glutamin služi kao pogonsko gorivo stanicama koje su zaslužne za funkcioniranje imunosnog sustava (npr. limfociti).

Glutamin je od izuzetne važnosti za sportaše, ne samo za očuvanje imuniteta, koji je uslijed stresa uvijek narušen, nego i za očuvanje mišićne mase.
Vrlo je važno i vrijeme korištenja glutamina – najvažnije je glutamin koristiti prije i poslije treninga odnosno u vrijeme povećanog stresa te prije spavanja kada je glutamin potrebno uzeti da bi se povisio hormon rasta ali i da bi se spriječio katabolizam mišića tijekom šest do osam sati sna.

 

 

Share this post