Žene i izgradnja mišića

 

Uvriježeno je mišljenje kako žene ne mogu graditi mišiće jednako uspješno kao muškarci zbog manjka hormona testosterona. Tehnički to nije točno. Nedavna istraživanja pokazala su kako su sinteza proteina i genska signalizacija ti koji vode ka izgradnji mišićne mase te da su  jednaki u mladih žena kao i u muškaraca.

Međutim, žene započinju izgradnju sa manjom ukupnom mišićnom masom te su njihova tijela manja i lakša u usporedbi sa muškim tijelima. Prema tome, u pogledu apsolutnog dobitka na mišićnoj masi, dobitak od 10% kod žena činit će se manjim u odnosu na muškarce.  

Znači, ukoliko ste žena koja želi izgraditi mišićnu masu, nećete izgledati kao muškarac, ali ćete biti u mogućnosti graditi mišiće jednako uspješno kao i muškarci.

Ukoliko se samo želite riješiti ili smanjiti postotak sala, povećanje mišićne mase će svakako pomoći. I najmanji porast u mišićnoj masi, uzrokovati će porast bazalnog metabolizma, što će za posljedicu imati veću kalorijsku potrošnju tijela i to u stanju mirovanja, te veće smanjenje postotka masnog tkiva.

Svakako je potrebna periodizacija treninga sa ciljem hipertrofije mišića te dovoljno velike težine opterećenja s kojima radite. Najčešći uzrok zašto žene nemaju uspjeha u izgradnji mišića je upravo rad s opterećenjima koja su prelagana te nepravilna tehnika izvođenja vježbi.

www.doraadanic.com

fb: https://www.facebook.com/dora.adanic/

insta: doraadanic_ifbb