Zašto mrtvo dizanje?  

Jednostavno rečeno, mrtvo dizanje je jedna od najučinkovitijih vježbi za razvoj jakosti što je osnova za razvitak veličine tijela i atleticizma. To je kompleksna vježba u kojoj radi cijelo tijelo i time aktivira veliki broj mišića. Također, mrtvo dizanje je jedna od rijetkih vježbi koje direktno pogađaju zadnju ložu, skupinu mišića koja je često zanemarena.

Mrtvo dizanje popravlja držanje (posturu) tijela. Velika većina ljudi žive život “ispred” svog tijela, obraćajući pažnju samo na ono što se nalazi na prednjem dijelu tijela, zanemarujući pri tome ono što je iza. Kao posljedica toga, razvijaju se tijela bez ravnoteže, što vodi posturalnim problemima – pogrbljena i zaobljena ramena i leđa, bolovi u vratu, kralježnici, kukovima, koljenima, slaba leđa, pogotovo u lumbalnom dijelu, samo su neki od njih.

Mrtvim dizanjem aktiviramo cijeli lanac mišića stražnjeg dijela tijela, od vrata do pete – doslovno.  Trenirajući stražnji lanac mišića (vrat, ramena, leđa, gluteusi, zadnja loža, listovi) dovodimo tijelo u ravnotežu i jačamo mišiće koji nam omogućuju uspravno držanje, snagu, jakost i izdržljivost. Jačajući te mišiće, djelujemo pozitivno na smanjenje boli u tim dijelovima tijela.

Ukratko, mrtvo dizanje svakako podupire vaše atletske ciljeve, pomaže u izgradnji boljeg držanja tijela, ispravlja razne neravnoteže u jakosti te pomaže izgraditi ukupnu jakost tijela.

Za instrukcije kako pravilno izvesti mrtvo dizanje i kako ga najbolje  ukomponirati u svoj plan treninga, slobodno se obratite trenerici Dori 🙂

www.doraadanic.com

fb: https://www.facebook.com/dora.adanic/

insta: doraadanic_ifbb